Växthus av polykarbonat

Jag måste erkänna, polykarbonatväxthus är mitt val varje gång framför ett glasväxthus. Jag älskar utseendet på ett glasväxthus och jag förstår att de har sin plats och sitt syfte. Men jag är mer av en form följer funktion typ av odlare.

Vi började använda polykarbonat i vår lokala installationsverksamhet i början av 90-talet. Då var våra val 8 mm klar dubbelvägg och 16 mm klar trippelvägg. Åh, det fanns också brons och opal. Ingen av dem tjänar särskilt mycket till ett växthus på grund av den låga (vanligtvis 30 % till 50 %) ljustransmissionen. Så när vi var i djupa södern valde vi vanligtvis 8 mm klar. 16 mm var dyrare, och vi hade verkligen inte behov av extra isolering.

De flesta av hobbyväxthussatserna idag Taksystem av Polykarbonat erbjuder ett urval av 6 mm klar dubbelvägg, 8 mm klar dubbelvägg, 8 mm klar trippelvägg, 16 mm trippelvägg och 16 mm 5 vägg polykarbonat. Vissa tillverkare kommer att erbjuda specialpolykarbonater som en uppgradering.

Om du bygger din växthusstomme själv finns det många fler alternativ att välja mellan. Det finns specialpolykarbonater som Lexan Thermoclear Plus Softlite, som erbjuder 100 % ljusdiffusion. Det finns också Solexx glasmaterial som erbjuder 72 – 77% mjukt diffust ljus. Även om Solexx är polyeten snarare än polykarbonat. Polygal erbjuder 8 mm Polycoolite som minskar överskottsvärme samtidigt som den släpper in hög fotosyntetisk ljuskvalitet och kvantitet. Det finns ark som Lexan Thermoclear Plus som har högre garanti än de flesta polykarbonatskivor. Allt jag kan säga är att alternativen har förändrats mycket under de senaste 20 åren.

Växthus av polykarbonat har en undergång som jag kan tänka mig. Om du vill stå utanför och se vad som är inuti tydligt kan du inte. Att titta ner i änden av en polykarbonatskiva är som att titta ner i änden av en kartong. Du har lakanet på utsidan, lakanet på insidan och ribban som går mellan lakanen. I kartongen blir revbenet vågigt. I polykarbonatskivan kommer ribban att vara rak mellan de två yttre arken. Revbenet är det som förvränger din syn. Jag hade en vacker röd begonia som jag tog in i mitt polykarbonatväxthus år efter år, tills hon till slut gav upp. Från utsidan kunde jag se det gröna på löven och de röda blommorna, men jag kunde inte säga om det var en impatien, en pelargon osv.

De flesta polykarbonater (var noga med att kontrollera med tillverkaren) kommer att ha en garanti att det inte kommer att variera i ljustransmission mer än 6% på tio år. Vilket är ett fint sätt att säga att det inte kommer att färga eller bli skört. Den har även tio års garanti mot hagelskador. Polykarbonat är ett utmärkt val för växthusglas.